Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en ros, William Shakespeare, som jag vill plantera om till ett skyddat läge nära en vägg. När är bästa tiden att flytta rosen? Och eftersom den redan på sommaren var lite gulaktig i bladfärgen så anar jag att den kanske behöver någon slags näring?

/Anne-Marie

Svar:

Bästa tiden för att flytta rosor är sen höst, när de är avlövade och har börjat gå ner i vintervila. Det går även att plantera om en ros på våren men i så fall så tidigt som möjligt, så snart tjälen har släppt och jorden går att hantera. Gäller det gamla rosor ska man allra helst redan några månader före omplanteringen hugga av rosens rotsystem med en spade i en 20-40 cm stor ring runt plantan, råder rosexperten Lars-Åke Gustavsson. Anledningen är att rosen då hinner bilda nya rötter som lätt följer med när du sedan gräver upp plantan. Ju fler rötter som kommer med upp, desto större chans har ju rosen att överleva flytten.

Planteringsgropen på den nya växtplatsen ska vara klar och preparerad innan den gamla rosen grävs upp. Allt rotogräs måste förstås tas bort, och du kan behöva jordförbättra (enklast: köp en påse rosjord) samt grundgödsla det översta jordlagret med ko- eller hästgödsel. Sedan ska du plantera ner rosen på samma djup som tidigare, eller något djupare.

Beskär den också kraftigt – 40-50 cm – innan den flyttas. (Om du väljer att flytta den på våren ska du kapa ytterligare 10-20 cm.) Ta bort eventuella blad. Var sedan noga med att vattna rosen rikligt under första växtsäsongen tills den har hunnit etablera sig ordentligt på det nya stället.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.