Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en hagtorn som just nu (och även förra sommaren) tappar väldigt mycket blad. Vi har noterat rostfläckar på bladen och den blommade dåligt i år. Vi klipper den varje sommar för att den inte ska bli för yvig. Trädets ålder är ca 25 år. Tacksam för information om detta och ev. åtgärder.

/Åsa Mörne

Svar:

Det finns något som heter hagtornsrost och dessvärre är ganska vanligt förekommande, speciellt under regniga somrar. Både blad, nya skott och frukter får orangegula fläckar och så småningom kan grenar knäckas eller torka. Det är mycket svårt att åtgärda den här smittan, och svampsporerna utvecklas växelvis på hagtorn och vanliga enar där de övervintrar. Av den anledningen ska man aldrig plantera hagtorn i närheten av enar.

Om ni tröttnar på eländet tycker jag att ni tar bort hagtornet och ersätter det med ett vackrare solitärträd, förslagsvis en Mackia amurensis eller en skenkamelia, Stewartia pseudocamelia. var koreana.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.