Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag behöver hjälp att planera en rund rabatt i mitten av en grusplan framför mangårdsbyggnaden på en gård (1872) i Uppland, zon 4. Rabatten är ca 6-7 meter i diameter. Den är helt täckt med vintergröna, som blommar vackert, är grön på vintern och har blivit som en tjock kudde med åren. Ogräset har ingen chans att växa där. Så långt är det bra. Jag tycker emellertid att det är lite tråkigt. Jag skulle vilja ha mer blommor, färg och doft i vintergrönan. Jag har tänkt mig lökväxter, tulpaner och narcisser som kommer upp ur den gröna mattan. Men de blommar ju bara på våren. Hur ska jag få blomning hela sommaren? Tacksam för tips på en vacker rund rabatt i centrum av gården. /Susanna Swartling

Svar:

Det är nog ganska utsiktslöst att börja plantera annat i rabatten eftersom vintergrönan redan ”äger” den. För att få andra perenner att trivas där måste du först ta bort vintergrönan. Annars kommer den att kväva de nyplanterade perennerna. Det är bland annat för den förmågan som vintergröna är så uppskattad som en effektiv marktäckare. Möjligen kan det räcka med att du rensar rent några kvadratmeter i mitten. Där kan du då plantera förslagsvis fläckflockel som blir ca två meter hög och blommar i augusti-oktober med vinröda blommor. Eller, om du orkar och vill, rensa bort all vintergröna i rabatten och plantera den vackra blåvita nävan ’Rozanne’ som ett hav på hela ytan. Plantavstånd 60-75 cm, de växer snabbt ihop till en bladmatta. Den nävan blommar rikligt hela sommaren, från juni till oktober, och de blå blommorna har ett sött vitt öga i mitten. Kombinera gärna med vårlökar som du också planterar nu på hösten. Kan tänka mig att det blir vackert med pärlhyacinter i olika blå nyanser tidigt på våren och blålila allium som börjar blomma när våren övergår i försommar.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.