Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har ett trädgårdsland, ca 5 x 5 kvadratmeter. Det ligger nära vass- och sumpmark. Första åren växte det bra, men under senare år växer det bra på den del som är närmast sumpmarken. I den andra delen växer det, men inte lika frodigt som i delen som vetter mot sumpmarken. I den del med klen växt har vi hittat svamp, som vi bedömer vara rottryffel. Kan svampens mycel vara en förklaring till att det växer sämre och hur kan man i så fall bli av med mycelen?

/Rolf Edström

Svar:

Det skulle också kunna vara torka som gör att det växer sämre i den delen av trädgårdslandet. Men för att bli av med oönskad svamp i odlingarna kan ni vattna med Atamon, ett preparat som används till sylt-och saftkok för att motverka mögel och jäsning. Stick flera hål i jorden och börja med att vattna så mycket så att svampen nästan dränks. Ta sedan två matskedar Atamon i en tioliters vattenkanna och vattna ner i hålen. Upprepa behandlingen flera gånger, det tar tid för medlet att nå ner till svamparnas rottrådar som går meterdjupt nere i marken. Det här är också en väl beprövad metod för att bli av med så kallade häxringar i gräsmattan.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.