Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Kan inte låta bli att tipsa om jättenäckrosen, Victoria cruziana, som i dagarna kan beskådas i utslaget skick i Uppsala. Förmodligen är det den sista blomman för den här säsongen. För att ge så många som möjligt förmånen att se den berömda näckrosen slå ut håller Uppsala linneanska trädgården extra öppet i Tropiska växthuset ikväll, torsdag 18 augusti.

Årets Victoria-blomning har varit ovanligt rikligt, berättar  de ansvariga på linneanska trädgårdarna. De senaste veckorna har jättenäckrosen producerat mellan tre och fyra blommor per vecka. Nu tycks den dock ha fått nog. ”Med tanke på hur det såg ut förra veckan hade vi hoppats kunna visa upp blommande jättenäckros varje kväll under evenemanget Victoria-öppet den kommande helgen”, säger Lotta Saetre som är informatör i Uppsala linneanska trädgårdar.  ”Nu kommer den sista blomman istället att visa sig torsdag och möjligen fredag kväll.”

Det innebär att Tropiska växthuset håller öppet för nyfikna näckrosentusiaster ikväll, 18 augusti, klockan 18-22. Besökarna kan också njuta av flera andra nattblommande näckrosor samt för första gången även se vaniljorkidé med frukt.

Jättenäckrosen har enda sedan upptäckten i början av 1800-talet omgivits av mystik. Det dröjde enda till 1849 innan någon europé lyckades odla den och få den i blom. Varje blomma är bara utslagen två nätter. På dagen sluter näckrosen sig och efter avslutad blomning sjunker den ner under vattenytan där fröna utvecklas. I skymningen till den första natten öppnas knoppen upp till en två decimeter vid blomma. Natten därpå är den rosa.

Jättenäckros

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.