Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har för två år sedan flyttat ett antal gamla rhododendronbuskar, cirka två meter höga, två meter breda och härligt knotiga. De står vid tomtgräns i västerläge, vilket betyder mycket sol. Där det är mest problem (ingen blomning) står det flera ungträd – ask, ek och syren. Rhododendronen är planterade vid tomtgränsen intill ett dike. Det är smacklera under gropen och framför buskarna. Det finns även en parkering med lera och singel. Det ligger ett dräneringsrör på parkeringen ca 1,5 meter framför busken. I år har det kommit sparsamt med blommor, en del har inte alls blommat. En av buskarna fick stora knoppar som sedan torkade in och skrumpnade ihop. Bladen är fortfarande gröna. Nu blir jag orolig att buskarna håller på att dö. Bör jag flytta på buskarna igen? Törs jag klippa dem nu när de inte har blommat?

/Elizabeth Sandberg, Stockholm

Svar:

Redan i augusti är rhododendron färdiga med knoppsättningen för nästa år så om du klipper dem nu klipper du också bort nästa års blomning. Det låter annars som om era buskar kan ha fått vinterskador, så att knopparna helt enkelt har frusit bort. Vi hade ju Nordanvind och minus 20 grader även i Stockholmstrakten förra vintern. Jag tycker ni ska satsa på härdigare sorter. En som aldrig fryser är Rhododendron smirnowii’, en vildart som dessutom är mycket vacker. Den härstammar från Estland, har ett fräscht och fint bladverk och knopparna kommer inte att frysa bort. Sedan är det ju så att de flesta rhododendron trivs i halvskugga och kemiskt sur jord.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.