Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en gammal trädgård och där har vi upptäckt några gamla sparrisplantor som står på ”fel” plats. Går det att flytta dem, och kan man i så fall göra det nu? Där de står är det rätt tung jord, men sparris trivs väl bättre i sandjord? Jag undrar också om det är någon ide att försöka  så fröna. Hur lång tid tar det innan man kan skörda?

/M. E-son

Svar:

Nej, sparrisplantor är som pioner, de tycker inte om att flyttas. Och varför inte? Jag frågade sparrisexperten Karin von Schenck på Österlensparris som tillsammans med sin man Roland har en kvarts miljon sparrisplantor i odling. Så här förklarar hon:

Sparris har ett omfattande rotsystem. Plantan har en tjock rotstock som växer liggande i jorden. Från den växer det ut en mängd tjocka, så kallade förrådsrötter. Här lagras det in näring under sommaren. Från dessa växer det ut tunna sugrötter som hämtar vätska ur jorden. Om man försöker flytta en etablerad planta, så går en hel del av alla dessa rötter av och ”såren” blir ingångar till jordbundna sjukdomar som bland andra svampsjukdomen fusarium. Plantan klarar något år på den nya växtplatsen, men tynar snart bort. Att de står i tung jord nu och kunde få det bättre i sandigare jord är ingen hjälp. Tydligen är de tillfreds med den plats där de står?

Om du planterar nya, kraftiga rötter på rätt ställe till våren så kan du börja skörda fräsch sparris året därpå. Vill du starta från frö tar det minst två år till. Läs mer om sparrisodling här.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.