Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

 

Fråga:

Några av de lavendelplantor (Hidcote Blue) vi satte förra sommaren verkar inte ha klarat sig. Det kan möjligen bero på att de stått i närheten av områden som stod under vatten/is stora delar av vintern. Vi har tidigare inte haft sådana problem med lavendel. Finns det någon lavendelsort som tål våta jordar bättre än andra? Kan man göra något (utöver omfattande utdikning) för att motverka problemet?

/Annika Boström

Svar:

Det finns ingen lavendelsort som tål våta och kalla jordar. ’Hidcote Blue’ hör dessutom inte till de härdigaste sorterna, den brukar inte alltid klara vintrarna i vårt klimat. Lavendel trivs bäst i torr, grusig/sandig och kalkrik jord. Sorten ’Dwarf Blue’ är en av de allra härdigaste, och klarar vintrarna bäst av alla. Det du kan göra är att vintertäcka lavendeln och hoppas på det bästa.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.