Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har satt två sorters potatis, Amandine och Asterix. Nu är blasten enormt hög, dryga metern på framför allt Asterix. Men även Amandine ser onormalt hög ut. Kan jag klippa ner blasten och på så sätt få bättre tillväxt för potatisknölarna? Eller förstör jag då? Fortsätter knölarna att växa?

/Ewa

Svar:

Klipp inte av potatisblasten förrän du är övertygad om att potatisen därunder är färdig. Potatisplantan slutar nämligen växa när man tar bort blasten. Det verkar som att du har gödslat för mycket. Man ska egentligen aldrig gödsla potatis, inte heller med så kallad potatisgödsel som finns att köpa. De blir inte goda då och i värsta fall blir det, som i ditt fall, mest blast och inga knölar. Helst ska man inte heller vattna potatislandet. Om knölarna får för mycket vatten blir smaken urlakad.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.