Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Är vissa blommor eller färger inte lämpliga (av tradition eller fördomar ) att smycka gravar med? Vilka krukväxter är att rekommendera därför att de står sig ett bra tag?

/Ruben

Svar:

Jag känner inte till att det skulle finnas några växter som anses olämpliga att plantera på kyrkogårdar. Skötselmässigt är det enklare att välja utplanteringsväxter än krukväxter, antingen ettåriga blommor eller perenner som kommer upp år efter år utan större skötselkrav.

Vita och svartblommande växter samt gråbladiga passar alltid bra till gravutsmyckningar. Till en svart gravsten är det vackert med silvergrå växter som till exempel silvergirlang eller helgonört. Att blanda in lampborstgräs med vit rosenskära blir också lyckat. Svarta iris med den orientaliska vallmon ’Black and White’ som är vit med svarta bottenfläckar, blir också en väldigt stilig flerårig komposition. En klassisk växt i sammanhanget är den som också är utnämnd till Årets perenn 2011 – blomsterfunkia. Det finns många sorter med vackra bladfärger, även med vita inslag. Vill du plantera lökväxter för vårblomning kan jag varmt rekommendera den vita orkidénarcsssen ’Thalia’ och/eller vita liljetulpaner ’White Triumfator’.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.