Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

För snart fyra år sedan planterade vi en avenbokshäck för att få insynsskydd. Häcken har tagit sig någorlunda bra, men började växa ordentligt först förra året och är fortfarande ganska gles. I vår har våra nya grannar planterat en thujahäck endast 30 cm från vår avenbokshäck. Min fråga är, har våra avenbokar någon framtid? Jag är inte orolig för att de kommer att överleva i skugga, utan funderar mer över hur thujornas grenar kommer att växa in i, ta utrymme och ”störa” avenbokarna. Hur klarar avenbokar konkurrens från andra större växter? Klarar de flytt till en annan del av trädgården där de kan få växa mer ostört?

/Orolig ”avenboksmamma” i Uppsala

Svar:

Jag förstår verkligen dina farhågor. Det vore nog lämpligare att gräva upp och flytta häcken. Men avenbok bör endast flyttas på våren innan den har fått löv. Så vänta med alltihop till april nästa år.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.