Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har under några år köpt på oss olika sorters blåbär, men det är några som inte blommar och således inte blir föremål för pollinering. Har märkt ut vilka som inte haft bär och nu i år ser vi inga ansatser till knoppar på dessa. Bl.a. Putte heter en sort som vi har tre st. av. Är det något att hoppas på? Buskarna är ca 1 meter, gröna och fina och står i anslutning till ett tiotal andra blåbär. Vi bor i zon 4 tror vi, ett skyddat läge och det finns ljung, gullvivor, blåsippor, lingon och en del annat smått och gott intill och i närheten. Det finns också ogräs.

/Åke i blåbärsskogen

Svar:

Det låter som om jorden är alldeles för kväverik. Ni kanske har gödslat mycket och med ett kväverikt gödselmedel? Försök istället med så kallad höstgödsel som innehåller mycket kalium och stimulerar knoppsättningen. Men i år lär dock inte den behandlingen hinna få effekt.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.