Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag bor i Skanör, Skåne, och har under många år haft ett fantastiskt blåregn. I år verkar trädet ha dött. Har vintern varit för hård i år eller kan det vara någon sjukdom? Jag hörde att detta hade drabbat någon annan också. Har ni någon förklaring?

/Viveka Löwenhielm

Svar:

Blåregn är ju en mycket känslig klängväxt. De vanliga sorterna kan egentligen bara odlas i växtzon 1, det vill säga bland annat i Skåne där du bor. Men ibland är det lite för kallt även där. Så det är nog troligt att plantorna har frusit under de två senaste, ovanligt bistra vintrarna. Det finns ett nytt och mer härdigt blåregn som har börjat säljas i svenska plantskolor. ’Blue Moon’ heter den sorten, förädlad i Kanada och lär ska klara zon 4. Om ger upp hoppet om ditt blåregn kan du ju byta ut det mot den kanadensiska släktingen.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.