Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en stor en som är vacker på ena sidan men inte på den andra. Den fula sidan vetter mot huset. Kan man plantera murgröna eller något annat vintergrönt som klättrar på enen? Vi vill helst inte ta bort enen för den behövs där den står.

Och en fråga till: Vad kan vara lämpligt att plantera som är snabbväxande och kan fungera som insynsskydd. Inte heltäckande förstås men ändå inte full insyn. Det skall inte vara en häck utan fristående träd eller buskar – kanske flera olika sorter. Har du några förslag? Vi bor i Roslagen.

/Agneta Tufvesson

 

Svar:

Murgröna kommer nog dessvärre att täcka in och skada hela enen. Ni skulle istället kunna välja en mindre aggressiv klätterväxt, som till exempel den oförtjänt ovanliga slingerstormhatten, Aconitum ’Red Wine’ som får stora, mörkt vinröda blommor. Eller en flammula-klematis, ’Rubromarginata’ som doftar härligt. Gärna tillsammans med viticella-klematisen ’Royal Velours’, det skulle bli ett vackert par.

En snygg kombination till ett friväxande insynsskydd skulle kunna vara daggrosor blandade med smalbladig silverbuske. Plantera rosorna med ett plantavstånd på ca två meter och sätt silverbuskarna med dubbla avståndet: fyra meter mellan varje planta. De växer snabbt till sig och blir både stiliga och väldoftande, i blomningstid. Jag skulle sätta tre rosplantor i triangelformade grupper med en silverbuske emellan.

PS Krya på dig!

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.