Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Råbocken har fejat hornen på min stjärnmagnolia. Hela stammen är avbarkad. Endast en tofs av tunna grenar med blad återstår upptill. Kan den rota sig om jag sticker ner den i jorden?

/E Andersson

Svar:

Det är inte helt lätt att föröka magnolia med sticklingar. Men lyckas man blir det rotäkta och bra plantor, identiska kopior av moderträdet. Doppa gärna sticklingen först i rotningsmedel (finns i trädgårdsbutikerna) och stick ner den i en kruka med porös jord. Sedan gäller det att ställa magnoliasticklingen fuktigt och varmt, men inte i gassande sol. Gärna i ett växthus eller i någon annan inglasning. Och vattna inte för mycket så att den riskerar att ruttna innan den har hunnit bilda rötter. Går det vägen, så märks det av att den börjar utveckla små blad. Men det kan ta upp emot ett år innan rotbildningen är i gång. Övervintra sticklingen i krukan frostfritt och plantera ut den när den har börjat växa nästa vår/sommar.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.