Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vet man om rådjuren äter potatisblommor? Samma fråga gäller häxal.

/Elsie

Svar:

Jag kan svara så här: Det beror på hur hungriga de är. Där vi bodde tidigare, i Roslagen, käkade rådjuren allt, precis allt. Ända tills vi började sätta ut oasispinnar som vi doppat i en sorts blodmjölssoppa. Receptet kommer här, tror det var Lars Krantz på Rosendals trädgårdar som började med den:

Köp hem några block oasis, den gröna som är avsedd för snittblommor, samt vanliga grillpinnar av trä. Skär ca decimeterlånga och några centimeter tjocka bitar av oasis och spetsa dem på grillpinnarna. Doppa sedan oasispinnarna i en blandning av en hink ljummet vatten, ett kilo blodmjöl och en liten flaska ammoniak, ca 2,5 dl. (Jag köper ammoniak i en vanlig livsmedelsbutik.) Om du vill vara på den säkra sidan ser du till att doppa om pinnarna med jämna mellanrum så länge rådjursplågan är akut. Vi brukar göra det varannan, var tredje vecka eller efter häftiga vårregn.

Därmed ingen garanti för att det funkar även på dina rådjur. Det enda som i längden garanterat skyddar mot rådjurens härjningar i trädgården är två meter höga stängsel runt hela härligheten. Glöm lägre elstängsel, det brukar bara fungera en tid tills rådjuren märker att de kan hoppa över.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.