Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi flyttade in i ett gammalt hus med stor trädgård för 15 år sedan. Invid en stenmur växer varje år en stor knippe sparris. Min man är orolig att den inte är ätbar, så vi har aldrig smakat den!!! Nu står jag inte ut. Måste få veta om jag kan laga till den. Finns det överhuvud taget giftig sparris?

/Lilla O

Svar:

Naturligtvis är den ätbar! Har aldrig hört talas om giftig sparris. För säkerhets skull kollade jag med Karin von Schenck som tillsammans med sin man Roland driver Österlensparris. Här är hennes teori: Troligen har fåglar hittat en honplanta med bär i någon trädgård och spritt frön till er stenmur. Där har plantan vuxit i fred och utvecklats. Men varje vår kan man skörda de unga skotten, när de är ungefär 22 cm långa. När knopparna börjar slå ut är skotten inte längre goda eller särskilt ätbara. De är dock inte giftiga, snarare  träiga och smakar hö. Men ta inte alla skott. Efter midsommar (helst lite tidigare i vårt klimat) bör man låta sparrisskotten växa upp till höga plymer, så att de kan hämta kraft till nästa säsong och utveckla anlag som blir nya sparrisar året därpå.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.