Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en buskpion, den är mer än tio år gammal, som har skadats av vintern skulle jag tro. Förra året gick rådjuren in i den och några grenar bröts och den blommade mindre än vanligt. Nu ser jag att den växer väldigt dåligt, det kommer bra få blad och enstaka blomknoppar. Den är drygt en meter hög och ungefär lika vid. Vad ska jag göra för att den ska överleva. Jag har aldrig klippt den, brukar lägga på lite kompost och kogödsel på våren bara.

Har också en ros, jag vet inte vad den heter. Rosa blommor, den är väldigt kraftig, med tjocka stammar, jag klipper den så att den blir en ganska hög buske, ca två meter. Den är äldre än tio år. Efter förra vintern klippte jag ner den helt och nu är den som en liten buske med väldigt många skott, dvs ganska spretig. Hur gör jag bäst för att gallra ut skotten?

/Janna Flodén

 

Svar:

Väl förmultnad kompost och kogödsel eller benmjöl är utmärkt för pionen, men någon beskärning förutom putsning behövs inte utöver gamla torra grenar som inte vill grönska. Pioner älskar mullrik jord, ganska kalkrik, och du kan gärna strö på vedaska som innehåller kalium då och då. Mylla bara ner gödseln en bit ifrån själva stammen. En del pionodlare gör detta först efter blomningen på försommaren, men om du inte har gödslat jorden på länge tycker jag du kan göra det nu på våren. Gödsla med måtta bara, det kan också bli för mycket av det goda. För du vill ju inte bara ha bladverk utan också blommor.

Om du tycker att rosen behöver gallras, kan du ta de tunnaste och klenaste skotten först.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.