Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Funderar på att plantera en flerårig hortensia i en Lindesbergskruka. Skulle det fungera? Den kommer att stå i västerläge under sommaren och frostfritt, men ganska mörkt under vintern. Behöver den i så fall vattnas något under vintern? Har dessutom en rhodendendron-plantering i österläge, den ser lite trist ut efter vintern och jag funderar på att ta bort en av de värst skadade och istället sätta några höstanemoner, för att få lite färg under senare delen av säsongen. Trivs de med rhodendendron?

/Gun

Svar:

Hortensia trivs i krukor. Jorden ska vara kemiskt sur, tänk bara på det när du planterar. Enklast är att införskaffa rhododendronjord i påse. Förvara krukan på en regn-och-rusk-säker plats utomhus på vintern och vattna plantan två-tre gånger bara under hela vintern. Lindesbergskrukor är ju isolerande, både mot kyla och värme på sommaren, vilket alla plantor trivs med. Dessutom väger de ju ingenting så det är enkelt att bära krukorna hit och dit om man skulle känna för att möblera om med växter i trädgården eller på balkongen.

Den silvriga höstanemonen ’Robustissima’ trivs också i skuggläge och är inte särskilt kräsen vad beträffar jorden. Men alla höstanemoner kräver vårplantering för att kunna etablera sig ordentligt så plantera nu eller vänta med dem till nästa år. Om du inte bor i växtzon 1, då kan de klara sig – ett normalår i alla fall. Om det nu finns några sådana nu för tiden…

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar