Hortensia trivs i kruka

Fråga:

Funderar på att plantera en flerårig hortensia i en Lindesbergskruka. Skulle det fungera? Den kommer att stå i västerläge under sommaren och frostfritt, men ganska mörkt under vintern. Behöver den i så fall vattnas något under vintern? Har dessutom en rhodendendron-plantering i österläge, den ser lite trist ut efter vintern och jag funderar på att ta bort en av de värst skadade och istället sätta några höstanemoner, för att få lite färg under senare delen av säsongen. Trivs de med rhodendendron?

/Gun

Svar:

Hortensia trivs i krukor. Jorden ska vara kemiskt sur, tänk bara på det när du planterar. Enklast är att införskaffa rhododendronjord i påse. Förvara krukan på en regn-och-rusk-säker plats utomhus på vintern och vattna plantan två-tre gånger bara under hela vintern. Lindesbergskrukor är ju isolerande, både mot kyla och värme på sommaren, vilket alla plantor trivs med. Dessutom väger de ju ingenting så det är enkelt att bära krukorna hit och dit om man skulle känna för att möblera om med växter i trädgården eller på balkongen.

Den silvriga höstanemonen ’Robustissima’ trivs också i skuggläge och är inte särskilt kräsen vad beträffar jorden. Men alla höstanemoner kräver vårplantering för att kunna etablera sig ordentligt så plantera nu eller vänta med dem till nästa år. Om du inte bor i växtzon 1, då kan de klara sig – ett normalår i alla fall. Om det nu finns några sådana nu för tiden…

 

 

 

 

Visa kommentarer (0 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chef SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Kommentarer inaktiverade.

Skogsägaren Per Andersson i sin förstörda skog. Han var själv med ute och försökte rädda vad som räddas kunde. Han och några andra frivilliga skulle hålla en begränsningslinje blev kringrända och fick räddas med helikopter. Hans inplanerade bröllop som skulle hållas hemma i släktgården fick flyttas till Sala. branden i västmanland

Tunga experter: Viktig kunskap gick om intet

Tre månader efter branden i Västmanland glöder det än.

Bygdens folk bär tunga minnen

Bildspel

Många vägar är fortfarande avstängda.

Juncker pressas
att stoppa fifflet

De gröna i EU kräver undersökningskommitté.

Löfven försvarar farlig insats i Mali

fn-operation

”Har aldrig dolt detta”.

Python-låt favorit
på begravningar

storbritannien

Låten som flest väljer.

Tåg halkade rakt förbi station

öresundståg

Kunde inte stanna - fick köra vidare till Emmaboda.

De ser dig när du minst anar det

De kan ha övervakat dig i hemmet med hjälp av din egen dators webbkamera.

Unga ska skiljas
från äldre i häktet

ny satsning

Efter tortyr-kritiken från FN.

I häkte i fyra år – FN-kritik väntas

Advokater häpnar: Hör inte hemma i rättsstat.

Forskare vill bedöva soldater mot stress

Har prövats på möss

”Påminner om vaccin”.

”Kommer att kosta
samhället oerhört”

El

Kraftbolagen rasar mot nya miljökrav.

President Putin får
ännu ett svart bälte

"Jag är seriöst intresserad av kampsport".

Sverige tappar – hur väl kan du engelska?

HÖGRE NIVÅ

Testa dig på svåra engelska ord.

Bildspecial | Nordkorea
Nordkoreanska skolbarn som arbetar med att fylla igen potthål på en väg i norra Hamgyong provinsen.

Unika bilder inifrån slutna diktaturen

Fotografen övervakades under hela resan.

FOTO: David Guttenfelder /AP

Här är SVT:s mest utskällda kalendrar

Bilder

Tittarna rasade – anmäld för ockultism