Surjordsväxter för soligt läge

Fråga:

Jag skulle vilja veta om det finns några surjordsväxter som trivs i full sol? Jag har en kulle med massor av sol hela dagen. Den är ungefär 25 kvm. Har blandat grov torvmull med barkmull, grus och kogödsel. Bor i växtzon tre.

Svar:

Jo, det finns faktiskt surjordsväxter som kräver ett soligt läge. En av de absolut vackraste buskar som finns heter hösteld, Disanthus cercidifolius, med ett elegant bladverk som påminner om judasträdets blad. Den får purpurfärgade blommor på senhösten och sprakande höstfärger, vilket ju hörs på namnet.

Bredbladig kalmia kräver också sur jord och sol. Sorten ’Kaleidoscop’ får mörkröda blommor, ’Ostbo Red’ får rosa-röda och ’Peppermint’ vita blommor med vinröd teckning. Det finns också flera andra odlingsvärda sorter av kalmia.

Pärlbusken Exochorda racemosa är den den enda pärlbusken som kräver sur jord. Den blommar betydligt längre tid än till exempel spireor. Har små vita blomknoppar som sitter på rad på grenarna, nästan som ett pärlhalsband – därav namnet. Kan bli 2.3 meter hög, men det finns en mer kompakt och lågväxande sort också: ’Niagara’.

Rhododendron ’Koichiro Wada’ trivs också i full sol. Det är en ovanligt vacker rhododendron med gråtonade blad och brunt indument, ludet skikt, på undersidan av bladen. Blommorna är rosa-vita. En tillgång för trädgården inte bara i blomningstid, utan året runt på grund av bladverket.

Alla magnolior skulle förstås också trivas på din soliga kulle, men då bör du nog välja en småvuxen sort som klarar zon 3.

Några få dvärgbarrväxter bör ingå i planteringen på kullen. Här är några som trivs på surjord:

Makedonisk tall ’Arnold Dwarf’ – långa barr, dvärgformat.

Dvärgtall, Pinus pumila ’Globe’ – silvergrå barr, klotformigt växtsätt.

Weymouthtall ’Krügers Lilliput’ – gråbarrig med dvärgform.

Douglasgran ’Uwes Gold’ – gulbarrig, blir ca 2 meter hög.

Som marktäckare bland buskarna föreslår jag en matta av enbart vår- och höstljung i olika bladfärger. Plantera minst fem plantor i grupp av varje sort. Blanda gärna sorter med bronsgula, gröna, gula och silvergrå bladfärger. Visst är blommorna vackra, men det är ju bladverket man ska leva med hela året.

 

 

 

Visa kommentarer (17 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  ”Men Mubarak måste lämna sin post…”

  Varför då? Varför inte ge exempel på varför USA vill sätta en nickedocka på Egyptens presidentstol?

 • Anonym

  Bara det inte blir som i Iran, så islamisterna tar över i en fortsatt diuktatur

 • Anonym

  Någonstans verkar ledarskribenten helt anningslös om Muslimska Brödraskapet som lurar i vassen. De vill se en muslimsk stat baserad på Sharialagar och koranen. Knappast en demokrati. Varför är svenska journalister så tysta om den här mycket möjliga utvecklingen. Är det möjligen så att deras syn på muslimer i Sverige då skulle få en allvarlig knäck?

 • http://www.facebook.com/henrik79 Henrik Persson

  Detta är orelevant i sammanhanget. Nu handlar det om att stöda människors kamp mot frihet och demokrati. Om västvärlden tydligt tar ställning för en kommande demokratisk process minskar chansen att extrema grupper får mer inflytande än de demokratiskt förtjänar. Att med motiveringen att det finns en risk att det muslimska brödraskapet tar makten INTE ta ställning mot Mubarak är cyniskt och ganska egoistiskt.

 • Anonym

  Visst är det relevant, historien brukar upprepa sig. Man kan ta ställning mot Mubarak, men samtidigt också varna för en mycket möjlig utveckling. Så varför svenska journalister inte lyfter fram faran med islamismen? Är det med hänsyn till inhemska fundamentalister? Måste man gå till utländska källor för att hitta seriösa analyser?

 • Guest

  Islam och demokrati det går inte riktigt ihop,dessa patriarkaliska medeltidsstater som styrs av Koranen har jag ingen större framtidstro för.Tvärtom är risken stor att det är Islamisterna som är vinnarna och därmed drar ner dessa arabländer i ett ännu större förtryck med sin perverterade tolkning av religionen och sharialagar.
  Utbildning är den korrekta vägen att gå till upplysning och demokrati,men det kan man inte påstå att dom arabiska diktaturerna satsat på i någon större utsträckning hittills.

 • Anonym

  Det är bara i Sverige man inte får tala om detta. Allt är medias fel. Man blir automatiskt rasist och nazist om man yttrar ett ord fel gentemot våldsideologin Islam. Only in Sweden!

 • http://www.facebook.com/people/Victor-Persson/627133752 Victor Persson

  Logik mina vänner. Det är en revolution som pågår. Det är att förglömma historia om man vill påstå att det leder till kaos och ett fundamentalt religiöst styre. I Tsarryssland motades ett svinigt styre bort för att ersättas med paranoida idioter, javisst. Men det är få demokratier vilka inte har skapats med hjälp av revolution, Frankrike och USA för att nämna exempel. Sedan att det är muslimrädsla som styr debatten i dessa forum får man väl helt enkelt gratulera ihärdiga idioters hårda kamp för att skapa ett humant avståndstagande (läs Sverigedemokrater). Det jag vill säga är att ett svin motas bort från makten och genom att demokratier i väst väljer att stödja en revolution för människans universella rättigheter kan vi överbygga den rädsla mot det annorlunda vilken även förekommer i muslimska länder. Det är okunskap som bygger fördomar!

 • Guest

  Vi får troligen säga goddag till muslimska brödraskapet. Sedan kan vi förvänta oss en rejäl flyktingström in över Europa.

 • Anonym

  Våldsideologin islam? Ta inte i så du spricker. Du utrycker dig mer än lovligt teatralt. Så alla dessa människor har alltså tagit sig ut på gatorna krävandes demokrati för att de vill underkastas sharialagar? Och vad är din plan för att kontrollera att människor ger upp sin tro på denna våldsideologi du talar om, anställa fler poliser än det finns araber kanske? Det är fegt och korkat att ge sig på att beskriva andra människors tro och syften. Om du verkligen vill veta vad en egyptier tänker om situationen så fråga. Denna kommentar-tourette är så fantastiskt korkad.

 • http://twitter.com/Nissilen Nissi L

  Sverige har via det Socialdemokratiska partiet ett långvarigt och nära politiskt samarbete och utbyte med Mubaraks regeringsparti NDP i Egypten, som är en av de centrala medlemmarna i Socialistinternationalen..

  Läs där ( http://www.socialistinternational.org ) om Egypten och hur man uttalar sig om att ”broderpartiet” i Tunisien också nyligen störtades från makten

  Kanske dags att börja granska vilka värderingar och vilken dold agenda socialistinternationalen i verkligheten står bakom?

 • Anonym

  Man kan givetvis inte dra alla muslimer över en kam. Flertalet vill leva i fredlig samexistens med sin omvärld. Det är som vanligt en mindre del militant ortodoxa extremister som vill ange tonen och ta befälet. Och folkens accumulerade vrede och missnöje med sittande totalitära regimer jäser under ytan litet varstans runt om länderna i den här regionen av världen. Att det i flertalet fall rör sig om diktaturer är knappast en hemlighet. Folket längtar friheten undan förtrycket och när tålamodet är slut blir den ursinniga folkresningen ett skräckfullt faktum för regimens despot och hantlangare. Det är den demokratiska västvärldens plikt och skyldighet att på allt sätt kraftfullt stödja demokratiska krafter och frihetssträvanden i dessa länder. Det, om något, vore sann realpolitik, till skillnad från hyckleriet med halvhjärtade, pliktskyldigast påklistrade etiketter av typen ”akta mänskliga rättigheter” som åtföljer emballaget på handelsgodset och oljefaten.
  Och här hemma har vi givetvis all anledning att på alla rimliga sätt bekämpa varje form av våldsrelaterad extremism och terrorism, alldels oavsett härkomst!

 • kalleman

  Egyptierna vill ha demokrati säger dom, dessa protester och demonstrationer kommer bara leda till en totalitär islamistisk stat med anti-Israeliska förtecken som kommer att hota världsfreden.

  Bara början, dags för svenska islam-kramare att bekänna färg.

 • http://www.facebook.com/morakles Mokhles Saghir

  Frihet, Demokrati och Mänskliga rättigheter! Detta är universellt och alla ni som tror att ni kan tala om det ena eller det andra! att muslimer inte vill ha demokrati, eller tom att de inte förtjänar det!!!! det kan ni stoppa upp !!!! någonstans.
  Det ni ser idag, medan ni njuter av er tillvaro med guldsked i mun, Kan ingen stoppa!
  Ni är enbart åskådare till denna Kamp, En kamp som även ägde rum här hemma för mer än hundra år sedan!
  När ett folk har bestämt sig för frihet, kan inget stå i dess väg!!!! glöm inte vietnamesiska folkets kamp mot världens starkaste makt!!!
  Europas och USAs demokratier är ett skämt! Har aldrig försvarat demokratin, om inte för sina intressens skull! Länge leve folkens kamp för Frihet.

 • Anonym

  Nej, Mokhles Saghir demokratierna i Europa och USA är inga skämt. Tack och lov att man har haft förmånen att få växa upp och leva i ett fritt land. Jag hoppas att det egyptiska folket får uppleva detsamma men dit måste det självt ta sig.

 • http://genusnytt.wordpress.com/ AnnaF3

  Svenskar förstår inte melanöstern. Medan SvD skriver om demokrati pågår det krig malen egyptiska armen och Hamas styrkor med stöd av lokala palestinier och beduiner på Sinaihalvön. Så pass dålig informerad är allmänheten att folk vill åka (med deras barn!) till Sinaihalvön ”Så länge inte UD avrådde var vi tvungna att åka”. Melanöstern är inte Mälardalen och styrs av andra lagar.

 • Anonym

  Bush hade inte särskilt många länder att välja på om han bara skulle samarbeta med pålitliga demokratier i arabvärlden. Irak kan mycket väl fortfarande bli en, trots det intensiva motståndet från islamistiska terrorister för vilka demokrati är en styggelse.

”En förfärlig situation – och vi fruktar värre”

Panikslagna flyktingar fast i stekande hetta.

”Kvinnor och män ser lika på könsroller”

brännpunkt

Forskare: Större skillnader sett till utbildning och härkomst.

Bråk om klockor nära lösning

Bittert gräl efter att byn för första gången fick uppleva tystnad.

”Färre irländare lyssnar på prästerna”

PERSPEKTIV

Kyrkskandalerna kan ha spelat roll för valresultatet.

Kreugers stjärnaktie
defensiv och köpvärd

Aktietips

Skattebasen en riktig guldgås.

Så mycket tjänar du på att flytta pengarna

spara

Här är bästa sparräntan för dig just nu.

Värsta missen: Ta med barn på bröllop

Pinsamt

Vett- och etikettexpert listar värsta felstegen i bröllopstider.

Få gäster när Elvis Presley gifte sig

Historiska Bilder

Se de historiska bröllopsfotografierna.

”NKS bör ses som en
chans för Stockholm”

BRÄNNPUNKT

Sjukvårdsföretag: Landstinget har visat politiskt mod.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.