Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag skulle vilja veta om det finns några surjordsväxter som trivs i full sol? Jag har en kulle med massor av sol hela dagen. Den är ungefär 25 kvm. Har blandat grov torvmull med barkmull, grus och kogödsel. Bor i växtzon tre.

Svar:

Jo, det finns faktiskt surjordsväxter som kräver ett soligt läge. En av de absolut vackraste buskar som finns heter hösteld, Disanthus cercidifolius, med ett elegant bladverk som påminner om judasträdets blad. Den får purpurfärgade blommor på senhösten och sprakande höstfärger, vilket ju hörs på namnet.

Bredbladig kalmia kräver också sur jord och sol. Sorten ’Kaleidoscop’ får mörkröda blommor, ’Ostbo Red’ får rosa-röda och ’Peppermint’ vita blommor med vinröd teckning. Det finns också flera andra odlingsvärda sorter av kalmia.

Pärlbusken Exochorda racemosa är den den enda pärlbusken som kräver sur jord. Den blommar betydligt längre tid än till exempel spireor. Har små vita blomknoppar som sitter på rad på grenarna, nästan som ett pärlhalsband – därav namnet. Kan bli 2.3 meter hög, men det finns en mer kompakt och lågväxande sort också: ’Niagara’.

Rhododendron ’Koichiro Wada’ trivs också i full sol. Det är en ovanligt vacker rhododendron med gråtonade blad och brunt indument, ludet skikt, på undersidan av bladen. Blommorna är rosa-vita. En tillgång för trädgården inte bara i blomningstid, utan året runt på grund av bladverket.

Alla magnolior skulle förstås också trivas på din soliga kulle, men då bör du nog välja en småvuxen sort som klarar zon 3.

Några få dvärgbarrväxter bör ingå i planteringen på kullen. Här är några som trivs på surjord:

Makedonisk tall ’Arnold Dwarf’ – långa barr, dvärgformat.

Dvärgtall, Pinus pumila ’Globe’ – silvergrå barr, klotformigt växtsätt.

Weymouthtall ’Krügers Lilliput’ – gråbarrig med dvärgform.

Douglasgran ’Uwes Gold’ – gulbarrig, blir ca 2 meter hög.

Som marktäckare bland buskarna föreslår jag en matta av enbart vår- och höstljung i olika bladfärger. Plantera minst fem plantor i grupp av varje sort. Blanda gärna sorter med bronsgula, gröna, gula och silvergrå bladfärger. Visst är blommorna vackra, men det är ju bladverket man ska leva med hela året.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.