Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag planterade för fyra år sedan tre syrenbuskar som var tänkta som insynsskydd. Marken är ganska stenig och torr, och syrenerna tycks inte trivas alls. De har överlevt men inte mycket mer. Jag har fått veta att det kan ta ett bra tag innan de rotar sig, men nu börjar jag tappa hoppet. Vad göra? Kan jag på något sätt få dem att börja växa till? Eller ska jag försöka med nya buskar? Eller helt enkelt ge upp tanken om vackra syrener?

/Viola,Västerbotten

Svar:

Gödsla, det är det viktigaste. Syrener är kalkälskande så du kan använda det ekologiska gödselpreparatet Chrysan alternativt benmjöl. Men syrener växer också långsamt, långsammast av alla våra vanliga prydnadsbuskar. Man får räkna med åtminstone tio år innan man har någon nytta av dem eftersom de bara blir 5-7 cm högre per år. Så för att få ett effektivt insynsskydd skulle du nog ha valt något som växer lite snabbare. Du kan förstås gräva upp och flytta syrenerna nu på våren och plantera exempelvis fläder istället.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.