Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Förra sommaren grävde jag upp våra vinbärsbuskar och slängde dem efter att ha lyssnat på P1: s trädgårdsprogram. De gav sämre och sämre skörd och hade endast tre flikar på bladen. Jag kommer inte ihåg vad det var för sjukdom men enligt trädgårdsexperten på radio fanns det ingen återvändo. I år vill jag plantera nya buskar, en röd och en svart. Finns det olika sorter? Vilken ska jag välja? Vi bor i Tyresö och jorden är ganska rik på lera.

En liten bit bort mot husväggen, mitt i rabatten, har vi en rödvinbärsbuske som växer mot en spaljé. Den har alltid gett mycket goda bär men i somras såg inte den heller fräsch ut. Den hade dock fortfarande fem flikar och bar bär som vanligt. Tror du att jag måste gräva upp den också?

/Cecilia Perbo

Svar:

Det rör sig nog om vinbärsgallkvalster som lever inuti knopparna och hindrar bladen från att slå ut. Det finns tyvärr inget botemedel. De mest mottagliga sorterna, som du bör undvika, heter ’Storklas’ och ’Intercontinental’.

Motståndskraftigare sorter är ’Mattias’, ’Titania’, ’Risarp’ och ’Ben Gairn’.

Röda vinbär är också förhållandevis motståndskraftiga, så du kan därför behålla busken ett tag till och se om den repar sig. Gödsla nu på våren och gallra ut de äldsta grenarna på hösten så att plantan föryngrar sig.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.