Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en lönn med många trasiga grenar efter vintern som bör kapas. Finns det risk att en lönn tar så mycket skada av beskärning så den dör om jag beskär den nu?

/P-Å L

Svar:

Ja, risken finns att trädet skadas om du beskär det nu. Lönnar blöder kraftigt vid vårbeskärning, det vill säga att de får stora sår med gummiflöde som kan bli rena inkörsporten för olika infektioner och svampsjukdomar. Men är grenen trasig så kommer den nog att blöda ändå om skadan är ny. Är skadan från 2010 så åtgärda inget förrän till sensommaren, under beskärningsmånaderna juli-augusti-september.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.