Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en häck av häggmispel som anlades för ca fyra år sedan på en ny tomt (gammal tallmo). Vi har hittills inte gödslat men nu kanske det är dags, men i så fall med vad? Samma sak gäller häcken runt altanen. Den består av liten pärlbuske. Vi håller också på att anlägga en torräng (hittills mest vackra gräs, prästkragar och blåklint) och skulle vilja ha råd om ett snabbväxande träd, som skulle kunna stå mitt i ängen.

/Jungfruha

Svar:

Jag skulle gödsla häcken med det ekologiska gödselmedlet Chrysan men det går förvisso också att gödsla med handelsgödsel, typ Blåkorn, NPK, Tg Växupp etc om ni föredrar det.

Liten pärlbuske kommer att bli en underbar häck. Här är förslag på några snabbväxande träd för ängen:

Popplar – en av de vackraste är wilsonpoppel (växtzon 4) och violettpoppel (2-3).

Pilträd växer också snabbt. Några riktigt vackra är hängdaggvide (3-4), kastanjevide (3) och korallpil (4-5).

Benved är också ett bra val. Men jag skulle också kunna tänka mig att plantera in flikfläder eller kanadafläder, och varför inte ett kanonnyttigt gojibär som blir en riktigt stor buske (zon 5).

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.