Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Planterade en häck av liguster våren 2009. Häckplantorna var små och vi gjorde ingenting åt dem den hösten. Under 2010 så klipptes aldrig häcken ner utan toppades enbart, den fick inte heller någon gödning däremot lades det på täckbark. Häcken är spretig och ojämn. Vi bor i Stockholmstrakten. Min fråga gäller när kan den klippas ner ordentligt och vad ska vi gödsla den med och när?

/Inger

Svar:

Kratta genast bort täckbarken! Den ”suger” näring ur jorden i bortemot trettio år innan den har förmultnat helt. Täckbark ska man bara använda till fullvuxna växter och helst endast som beläggningsmaterial på gångar.

Klipp ner häcken nu till ca 12 cm ovan mark och gödsla. Gör nästa beskärning i början av augusti och då på en höjd av ca 20 cm, det vill säga mera som en toppklippning. I framtiden bör ni också sidoklippa häcken så att den blir smalare upptill och bredare nertill. Då kommer det välgörande solljuset åt även den nedre delen.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.