Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har planterat fyra bollpilar som insynsskydd för två år sedan. Hur beskär man dessa, ska de hamlas som andra pilar? Kortar man in grenarna för att få dem att växa bättre eller rör man dem inte alls? Vi har tagit ner dem till ca 180 cm höjd, men inte rört grenarna. De växer inte så bra som vi hade hoppats, men det tar kanske lite tid. De står i sandjord, zon 1, söderläge, skyddat, 300 meter från havet.

/Marie & Hans

Svar:

Bollpilar behöver inte beskäras eftersom de växer tätt, runt och klotformat av sig själva. Däremot trivs inte pilar särskilt bra i sandjord, förmodligen därför att det lätt blir för torrt. Mitt råd blir därför: Gödsla och vattna ordentligt!

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.