Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en thujahäck som är ca fyra meter hög. Tänkte toppa den. När bör det ske och tål den att stammas upp lite samtidigt?

/Annika

Svar:

Helst bör man beskära barrväxter i augusti-september när de i stort sett har vuxit färdigt för året. Men thuja tål ganska hård beskärning så du nog både klippa, stamma upp och toppa den lätt i mars-april innan den börjar växa. Just thujor brukar bli ännu vackrare träd när de är uppstammade. Det är ju också en typ av beskärning, kan man säga. Och när man tar bort de lägst sittande grenarna skapar man plats för fler växter samtidigt som man släpper in ljus som andra växter omkring trädet mår bra av.

Ta inte för mycket första året om du vill stamma upp thujorna, utan sprid ut beskärningen över flera år. Ska du göra större ingrepp är det bättre att vänta till efter sommaren.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.