Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hasselbuskar växer vilt i mängd på den ö i en insjö i Sörmland där vi har vårt sommarhus. Vi har planterat om en del av dem på vår tomt för att få en skyddande häck. Det har nu gått två växtsäsonger sedan omplanteringen, men de har knappast vuxit något alls. Har du något tips – ska vi klippa ner buskarna, gödsla eller något annat? Eller är vi helt enkelt alltför otåliga? När vi planterade buskarna grävde vi ett ordentligt planteringsdike och jordförbättrade med vanlig matjord. Jorden är annars ganska lerig.

/Kerstin

Svar:

Ni kanske grävde upp ganska stora plantor när ni flyttade på hasselbuskarna? I så fall är risken stor att rötterna blev avhuggna, och då tar det lite tid innan de rotar om sig på den nya växtplatsen.

Hasselbuskar föredrar aningen högt pH-värde i jorden. Prova nu på våren att gödsla med chrysan eller benmjöl som innehåller kalk.

Om ni vill skulle ni kunna plantera in någon guldhassel och blodhassel i buskaget för att få lite omväxling med bladfärgen. Corylus avellana ’Aurea’ har limegula blad och sorten ’Rote Lambertsnuss’ har vackert röda blad.

Blåsippor älskar läget under hasselbuskar. Plantera gärna i både blåblommande och rödblommande sorter, och varför inte några gulsippor också när ni ändå är i farten. Jag hittade små plantor av blåsippa på trädgårdsmässan i Malmö förra helgen, de var helt enkelt oemotståndliga.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.