Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har ett hobbyväxthus där jag odlar tomater i cementbaljor (ca. 60 liter). Jag har även funderingar på att odla sparrisbönor. Min fråga är om jag kan samplantera dessa i samma balja? Vad jag läst tillför bönorna kväve till jorden och behöver i sig inte så mycket gödsel. Tomaterna gödslar jag med Bio Bact. Funkar det för bönorna? Kommer tomaterna att få för mycket kväve?

Har även funderingar över jordärtskockor. Har tänkt att prova på detta ute på en lott. Om jag lyckas få på tag på utsäde redan nu, hur förvarar jag skockorna tills de går att gräva ner ute?

/Åsa Lundén, Tollered

Svar:

Jag är tveksam till tomater och bönor i samma odlingskärl. Det blir trångt och de kommer att skugga varandra.

Jordärtskockor förvaras som sättpotatis. Försök hitta sorten ’Bianca’ som också får vackra blommor. Men du kan också använda jordärtskockor från grönsaksdisken i matbutiken. Man sätter dem antingen på hösten eller tidigt på våren, lagom djup är 15-20 cm med 30 cm mellan varje knöl så att plantorna kan utvecklas ordentligt. Jorden ska vara lucker ner till åtminstone tre decimeter och plantorna behöver gödslas en bra bit in på hösten när rotknölarna ska växa till sig.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.