Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en nyanlagd rabatt som vi byggde som en 11 meter lång och 60 cm bred drivbänk. Där planterade jag begonior och marguriter förra året för att få snabb fägring, men i år vill jag ha blommor som drar till sig pollinerande insekter till min köksträdgård med tio drivbänkar som ligger bakom rabatten. Jag kan tänka mig hyfsat lättskötta perenner eller blommor som jag frösår i vår. Gärna röda och rosa blommor och helst sådana som kan locka till sig pollinerare till mina fruktträd och bärbuskar.

/Susanne

Svar:

Humlor och bin är de viktigaste pollinerarna på våren och försommaren. Det man ska tänka på är att plantera växter som har sin blomningstid under samma period som de växter i trädgården som ska pollineras. Besök en plantbutik under blomningstiden så kan du lätt få en uppfattning om vilka som blommar just då.

Här är ett förslag till din rabatt som jag tror blir osannolikt vackert:

Blanda silvrig höstanemon med blodtoppar och mängder av den vackra blå trädgårdsnävan ’Rozanne’ som blommar hela sommaren igenom. Komplettera med ett par vita rosor – ’Edelweiss’ eller ’Pâquerette’, den äldsta av alla polyantharosor. Bägge remonterar, återblommar, bra. Blanda också in isblå stenkyndel och den mest ”blåblommiga” ros som finns: den purpurvioletta ’Rhapsody in Blue”.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.