Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har på landet stora bondsyrener, 3-4 m höga, som är i väldigt dåligt skick men blommar fantastiskt ändå. Jag har försökt kapa ner de äldsta stammarna från sydsidan, men nytillväxten äts regelbundet upp av rådjur, trots alla tänkbara motmedel. Vi har en torr, blåsig, öppen skärgårdstomt och syrenerna är det enda som skyddar mot vinden, så jag vill absolut inte kapa dem helt. Kan man rädda syrenerna på något sätt?

/Christina.

Svar:

Det enda som verkligen hjälper mot rådjur är: stängsel. Och helst bortemot ett par meter högt så de inte kan hoppa över. Men visst finns det diverse andra knep att pröva mot rådjuren också. Det mest populära bland trädgårdsägare tror jag är den så kallade Rådjurssoppan:

Skär decimeterlånga och några centimeter tjocka bitar av grön oasis och stick in grillpinnar i dem. Doppa sedan oasispinnarna i en blandning av en hink ljummet vatten, ett kilo blodmjöl och en liten flaska ammoniak, ca 2.5 dl.

För att vara på den säkra sidan bör man doppa om pinnarna med jämna mellanrum så länge rådjursplågan är akut – förslagsvis varannan, var tredje vecka eller efter häftiga vårregn.

Därutöver finns en uppsjö av mer eller mindre lyckade, hemmasnickrade knep att ta till. Här är alla som jag under åren fått in från den rådjursplågade läsekretsen:

Vita ullbollar, dubbelvikt frystejp eller papperslappar som får dingla bland attraktiva skott och grenar i träd och buskar. Eller knyts fast på rabattstöd bland tulpanerna.

Blanka cd-skivor i snören på liknande sätt.

Hjärtformade bitar av vit papp, ca 20×25 cm, som fästs på pinnar eller hängs i snören på en dryg halvmeters höjd för att likna rådjurens eget varningssignal, den vita fläcken i baken.

Krossade vitlöksklyftor. Smetas in bland tulpanblasten.

Hjorthornsolja. Penslas på käppar/pinnar som sticks ner i rabatterna.

Avklippt människohår, kanske lämpligast för frisörer?

Urin, såväl mänsklig som djurisk, exempelvis syntetisk vargurin.

Hårspray. Sprayas på den begärliga grönskan. Kan bli dyrt. Även för frisörer.

Massor av vassa träpinnar som sticks ner här och var i rabatterna tidigt på våren när lökblasten börjar titta upp. Har fungerat i 15 år i ett svårt rådjursinfekterat grannskap, till grannarnas förtret.

Batteridrivna dosor som marknadsförs som kattskrämmor.

Radioapparater som slås på och av med hjälp av timer vid olika tidpunkter under dygnet. Det plötsliga språkandet från P4:s nattradio skrämmer bort rådjuren och rosknoppar och tulpaner får växa i fred.

Tomma kräftmjärdar och lövkorgar som placeras upp och ned över utsatta växter. Skyddar på köpet från nattfrost under kyliga nätter.

Benmjöl som pudras ut över tulpaner och andra begärliga växter med jämna mellanrum. Gödslar också.

Två pinnar nedstuckna i rabattjorden med ett snöre emellan och fastknutna plastremsor som fladdrar i vinden.

Strutar av aliminiumfolie som stoppas ner bland tulpanerna.

Höns- eller kycklingnät runt prydnadsbuskar, rabatter och fruktträd. Fäst med stenar runt tulpanerna och höj nätet vartefter de växer upp.

Runt mycket små ytor kan ett en meter högt nätstängsel räcka. Rådjuren drar sig för att hoppa in i en liten inhägnad.

Varje år tycks också åtminstone ett nytt rådjursmedel dyka upp i trädgårdsbutikerna. Här är ett urval av de mest sålda:

Rå-Väck – prinskorvsliknande luktkuddar med hemligt innehåll, fungerar ungefär som rådjurssoppan. Anti-Gnag, Mota-Vilt, Rå’Odör som stryks på pinnar och en rad andra produkter har ett gemensamt: De kostar mer än den hemmalagade rådjurssoppan.

Revira. Viltavskräckningsmedel i form av lerkulor som uppges fungera ”fysikaliskt”. Mycket hemligt. Kostsamt.

Allox Rådjursnät i tunn, svart plast, att läggas direkt över rabatter eller fästas på pinnar.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar