Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Där vi bodde tidigare fanns det gott om både blåsippor och vitsippor. Här, dit vi har flyttat nu, finns tyvärr inga alls. Vad kan vi göra för att få dem att trivas och föröka sig här också?

Emma, Söderköping.

Svar:

Sippor är så kallade lundväxter, det vill säga de vill inte växa ute på soliga ängar utan hellre i brynet av dem. Blåsippor har vintergröna, ofta marmorerade blad och vill gärna ha sol tidigt om våren men skugga under sommarmånaderna. Det får de om man planterar dem under ett träd eller en högvuxen buske. Innan busken/trädet får sina blad på våren får blåsipporna gott om sol och sedan när bladen har slagit ut ger de den skugga som sipporna behöver. Blåsippor trivs ofta på humusrika, ofta lite kalkrika jordar. De förökar sig med frön som myrorna sprider. De kan vara både blå, rosa, nästan röda och vita och finns med både enkla och fyllda blommor.

Vitsippor är vackrast när de växer bland vita björkstammar. I motsats till blåsipporna föredrar de lite surare jordar. De förekommer därför ofta som ogräs i torv- och surjordspartier hos trädgårdsentusiaster. Som tur är vissnar och försvinner bladverket helt efter blomningen. Vitsippor finns också i många olika blomformer och färger. De fyllda blomformerna blommar längst. Förökas både med rotbitar och frö.

Gulsippor kräver ungefär samma växtförhållanden som blåsippor och finns även de med både enkla och fyllda blommor.

Det går bra att plantera krukodlade sippor när som helst under hela perioden april-oktober.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar