Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag är nyinflyttad i ett hus med stora vackra tallar i trädgården. Enda nackdelen är att det faller ner avsevärda mängder tallbarr i en rabatt längs en mur där jag gärna vill odla bland annat grönsaker och örter. Jorden är mycket näringsrik (avfall från en tidigare mulltoa är nedgrävt här), men hur påverkas den av tallbarren? Har hört att de är sura, stämmer det? Är det något jag ska tänka på vad gäller växtval och jordbehandling? Rabatten ligger i syd-väst.

/Lena Björk

Svar:

Jag skulle vilja ge dig ett råd: Försök att jobba med naturen och inte emot den. Fundera på hur det ser ut på växtplatsen – jordtyp, sol/skugga, vindförhållanden etc – och plantera sedan växter som trivs under sådana förhållanden. Det blir oändligt mycket enklare än att försöka byta jord, hugga ner skuggande träd eller något annat omständligt.

Du har helt rätt. Visst är tallbarr något sura. Man brukar därför rekommendera att använda dem till rhododendron och andra surjordsbuskar. Så varför inte plantera några rhododendronbuskar på den här platsen och flytta det tänkta grönsakslandet och örtagården till ett annat soligt ställe på tomten? Det finns många sorters rhododendron som också har ett vackert bladverk: Rhododendron fortunei, ’Golfer’, ’Hydon Velvet’, ’Ken Janeck’, ’Koichiro Wada’, ’Silbervelours’ och ’Viking’ – för att nämna några.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.