Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Köpte förra sommaren en syren till balkongen, Syringa ’Red Pixie’, som blommade i två omgångar. Den blev lite ”yvig” efter första blomningen så jag klippte ner den någon decimeter. Nu står den i sin frigolitkruka intill husväggen över vintern (balkongen ligger på översta våningen i huset och är ej inglasad). Min fråga är om jag ska klippa ner den, i så fall när och hur mycket. Ska den klippas även under sommaren som jag gjorde eller var det ingen bra idé?

/Mona Cedwall

Svar:

Om du klipper syrenen varje år kommer du att få en dålig blomning. Syrener har nämligen färdigt anlagda blomknoppar redan i augusti-september för nästa års blomning och dessa klipper man ju lätt bort vid en beskärning.

Du kan istället försiktigt toppa syrenen samtidigt som blommorna vissnar, då hinner den ändå bilda blomknoppar till sensommaren.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.