Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

När och hur mycket ska jag beskära min syrenhäck som nu är flera meter hög på sina ställen.

/Tore

Svar:

Man ska alltid skära ner syrener ända till markytan, så långt ner man kan komma med motorsågen. Lämnar du stubbar kvar kommer de så småningom att synas som kvastar i häcken. Lämpligaste tid för beskärningen är tidig vårvinter, mars-april, då snön förhoppningsvis är borta. Syrenhäcken ommer inte att blomma första året efter beskärningen och förmodligen rätt dåligt andra året. Men från och med tredje året får du bra blomning. Sedan dröjer kanske tio år innan häcken behöver beskäras igen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.