Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en klematis viticella, inhandlad i höstas. Den stod ute på en inglasad balkong tills det blev minusgrader på balkongen. Nu har den börjat växa med långa skott, mycket spröda, min undran är, ska jag klippa ner den för att få kraftigare grenar?

/Agneta Altzar

Svar:

Aj aj aj. Du skulle inte ha tagit in den i rumsvärmen. Det är för mörkt och för varmt för klematisen. Den här sorten skulle ha klarat sig utmärkt på den inglasade balkongen. Ska man vinterförvara klematis inomhus ska de stå svalt, det får aldrig bli mer än +10°. Om det är varmare blir skotten blir ”klorosiga”, som hos din klematis, de får alltså inte tillräckligt med kloryfyll. Jag föreslår att du klipper ner dem och sedan ställer ut krukan på balkongen igen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.