Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag är orolig för mina fina olivträd. De är ganska stora och vanligtvis bor de i mitt växthus, på sommaren ute. I år har jag varit tvungen att ta in dem, p.g.a. kylan. De står ljust och svalt, men tappar massor av blad. Vad gör jag för fel?

/Marianne

Svar:

Jag undrar vad du menar med svalt. För att olivträd ska må bra under vintervilan inomhus ska de inte stå varmare än 10 grader. Om det är för varmt, för torrt och för mörkt reagerar de med att tappa bladen, som dina nu gör. Olivträd behöver också rejält med ljus. Det räcker inte med det klena dagsljuset under vintermånaderna. Jag föreslår att du skaffar en bra växthusbelysning eller åtminstone en armatur med lågenergilampa och hänger upp ovanför träden. Var också försiktig med vattningen nu då träden vilar. I bästa fall repar de sig sedan till våren och börjar växa igen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.