Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi bor i ett rappat femtiotalshus och vill nu plantera en häck på flera sidor av tomten. Vi bor i zon 7 och har fått förslag både på bärhäggmispel och hagtorn. Vi undrar om det finns fler alternativ. Vi har också en slänt mot grannen där vi gärna vill plantera något men vi funderar på hur vi ska göra ner mot lutningen. Vi vill inte mura upp en mur, finns det något annat smart sätt för att hindra jorden att rinna ned för slänten?

/Villaägare norr om polcirkeln

Svar:

Tyvärr. Vad jag vet finns ingen hagtorn eller bärhäggmispel som är härdig i zon sju. Vanlig granhäck skulle däremot fungera, liksom svensk en. Häckkaragan är ett annat härdigt alternativ.

I slänten skulle jag plantera mjölon, en fin och tålig svensk marktäckare. Påminner om lingon med röda bär som dock smakar illa.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.