Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har två jätteproblem denna vinter. Dels är det snöras från taket som bryter sönder mina rhododendron. Men jag är också orolig över att flera träd i närheten av dammen på tomten, som ligger i en liten sänka, nu står metervis under vatten.

Svar:

Att träd står i djupt vatten kan vara livsfarligt – rötterna får syrebrist och dör. Men det är inte lika farligt på vintern när de är avlövade och i vila. Så jag tror inte du behöver oroa dig ännu.

Det ser verkligen bedrövligt ut i trädgårdarna nu med all hård snö som ligger på träd och buskar och bryter sönder grenar. Jag är själv mycket orolig för min magnolia (loebnerihybriden ’Wildcat’) som jag planterade i våras. Den står nu begravd i en två meter hög och stenhård Matterhorndriva. Vågar inte tänka på hur trädet ser ut efter snösmältningen.

Ta sekatören och klipp bort det som är avbrutet. Men vänta tills snön har smält, då kanske du också ser att en del grenar på dina rhododendron bara är nedböjda. De rättar till sig själva, eller med lite uppbindningshjälp. Slå ner en stolpe och bind upp de grenar som ser böjda ut innan du klipper bort dem.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.