Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:
Vi har flyttat in i en 70-talsvilla med tillhörande trädgård, alltså många barrväxter och framför allt idegran. Nu när vi fått barn undrar jag hur vi ska göra med alla idegranar då jag förstått att de är rätt så giftiga. Hur giftiga är de egentligen? Flera av dem är 4-5m höga och en står precis vid sandlådan. Hur bör vi göra? Alternativa växter?
/Ingela Jansson

Svar:

Hm, känner inte till något förgiftningsfall på människa. Däremot har jag hört talas om en häst på Irland som knaprade på idegran och dog. Det är de röda bären som är giftigast, mer exakt: kärnorna. Men de är också så fiffigt skapade att inga mänskliga tänder klarar att bita sönder dem för att få ut giftet.

Numera säljs vanligtvis endast hanplantor som inte får några bär. Så visst kan ni gräva upp de gamla plantorna och skaffa nya sådana, eller satsa på helt andra växter om ni vill vara på den säkra sidan.

Giftinformationscentralen råder: Om växtdelar eller mer än fem bär förtärts, ge kol samt ring 112 och begär giftinformation.


Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.