Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Svarta, ruttna stjälkar på pionerna. Vad är detta och vad kan jag göra åt det?
/Anna Blomquist

Svar:

Det är nog fråga om svampangrepp i rothalsen, mest troligt gråmögel. Och ett gammalt knep som brukar hjälpa är att lägga ut träaska från spisen. Det tillför kalium, vilket pioner gillar. Men du kan också skaffa ett svampmedel och strö ut det. Ta bort de vissna bladen och stjälkarna så tidigt som möjligt på våren, innan pionerna börjar växa med sina ivriga, röda spjutknoppar. Helst bör man alltid ta bort angripna växtdelar så kvickt som möjligt så att inte svamsporerna får möjlighet att övervintra.

Byt också ut översta jordlagret, av samma anledning. Och lägg aldrig det bortstädade på komposten, eftersom risken för vidare spridning där är överhängande.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.