Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Varför blommar inte mina hibiskusar? Jag har två stycken stora som inte har blommat på flera år. Gröna och frodiga, men vägrar blomma. Min dotter har en som ser mager och eländig ut vid jämförelse, men som blommar nästan oavbrutet. Vad ska jag göra med mina?
/Kristina Lemón

Svar:

Sol, minst tre timmars direkt solljus varje dag, och gärna extra lampljus på vintern. Värme, absolut inget kalldrag. Och lagom mycket vatten. Det är grundråden för att en hibiskus ska sätta blomknoppar med regelbundenhet.

Men hibiskus, precis som de flesta blommande växter, behöver också näring för att blomma. Inte alltför mycket bara, då kan effekten bli just som hos dig: grönt och frodigt bladverk utan blommor. Gödsla varje vecka under vår och sommar, särskilt när blomknoppar har börjat komma, med flytande och utspädd krukväxtnäring. Välj en sort med lägre fosforhalt.

De älskar också hög luftfuktighet. Om plantorna står för torrt kan de drabbas av spinn varpå blomknopparna faller av. Man ska heller aldrig vrida och flytta på en knoppande hibiskus, det förändrar ljusriktningen vilket lätt kan orsaka knoppfall.

Plantera om dem till våren i en något större kruka med vanlig krukväxtjord, gärna uppblandad med pyttesmå lecakulor som gör jorden mer porös. Det bör man egentligen göra varje vår, för att hibiskus ska må riktigt bra. Står de i jättestora krukor räcker det att byta ut det översta jordlagret. Börja också vattna med flytande näring några veckor efter omplanteringen.

Beskär plantorna lite lätt till våren för att stimulera ny bladtillväxt. Och det skadar verkligen inte att duscha hibiskus ofta, gärna dagligen under vår och sommar.


Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.