Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Måste man räfsa upp alla löv på gräsmattan? Har bland annat en stor ek som ger massor av löv. Hörde av någon att det finns en maskin att köpa som tuggar sönder löv i småsmulor varvid ingen räfsning behövs, gräsmattan mår bara bra av detta fina lager. Stämmer det?
/Lena


Svar:

Om det blir väldigt stora drivor av eklöv på gräsmattan mår den bäst att att löven kommer bort, helst redan på hösten. Men det behöver inte bli kliniskt rent, daggmaskarna behöver också mat. Och om du bara har en ek blir du nog av med löven vid den första gräsklippningen i maj.

Det bästa är att i möjligste mån samla ihop löven på hösten och lägga dem under rhododendron, azaleor och magnolior, alternativt i en lövkompost, eller i alla rabatter som ett fluffigt skyddande vintertäcke. Men viissa år är det ju svårt att hinna med lövräfsningen under ekar eftersom den första snön kan ha kommit när eken börjar fälla sina blad.

Det finns sådana apparater som du beskriver, men de brukar användas till kvistar.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.