Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vårt bigarråträd är ca 20 år och skjuter kraftiga nya skott varje år, vilket lockar till sig både bladlöss och myror. Vi fick tips om att bigarråträdet behövde en kompis och har sedan ca 7 år ytterliggare ett bigarråträd som enligt plantskolan skulle fixa befruktningen. De första åren blev det något bättre, men nu får vi i princip inga bär alls. Trädet blommar mycket och vackert, börjar fruktsätta men sedan händer det något. Det ser ut som om fruktsättningarna torkar och de som överlever och börjar bli bär ramlar också av efter tag.
/Familjen Sandslätt, Torekov.

Svar:

Körsbär och bigarråträd lider ofta av kaliumbrist vilket brukar resultera i kartfall. Gödsla med så kallad höstgödsel (PK gödsel) i flera omgångar fram till midsommar. Lämplig dosering står på påsen.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.