Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har för första gången i mitt liv köpt en julros. Men efter c:a en vecka vek sig tre stänglar och blommorna blev bruna i kanterna. Var det vattenbrist eller? Den har endast två stänglar kvar och inga knoppar. Kan man vattna med krukväxtnäring för att få fler knoppar och hur ofta skall den ha vatten och hur mycket varje gång?
/Ulla Samuelsson

Svar:

Tror inte det är vattenbrist. Snarare kan det vara tvärtom, ifall du har varit alltför ivrig med vattenkannan. Dessutom kanske julrosen fick en chock när den hamnade i inomhusvärmen. (Utgår ifrån att står den inne…) Julros är ju egentligen en trädgårdsväxt, en perenn som ute i trädgården blommar under vintern, eller snarare senhöst till tidig vår.
Gör nu så här: Vattna bara när krukjorden börjar kännas torr. Ställ helst krukan så ljust och svalt som möjligt, en inglasad balkong eller ett frostfritt uterum är idealiskt. Vattna sedan ungefär en gång i veckan. Jorden ska inte vara blöt men inte heller torka ut utan hållas jämnt fuktig. Ställ gärna krukan med julrosen utomhus i skydd för regn och rusk om det blir mildväder framåt vårvintern.
Om det fortsätter att vara så här kallt ute bör den stå kvar den inomhus ända till i april. Klipp ner bladverket efter blomningen på våren, och var noga med att ta bort svartfläckiga blad som är ett tecken på att plantan är angripen av en svampsjukdom. Det handlar om att hålla julrosen vid liv tills tjälen släpper och det går att gräva ner den i en trädgård. Gärna i ett norrläge under större träd, buskar och perenner, dock förstås inte tillsammans med rhododendron och andra surjordsväxter.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.