Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Mitt en gång vackra lagerträd har efter fyra år tacklat av mer och mer. Jag har lyckats få bort sköldlössen, sedan tappade det nästan alla blad men förra sommaren hämtade det sig hyggligt, fick nya men mycket små blad. Det har stått svalt och överlevt den här vintern. Nu tänkte jag byta jord och undrar om jag kan använda vanlig blomjord eller om det behövs någon specialjord.

/AMS

Svar:

Lagerträd trivs bäst i väldränerad jord. Därför tror jag att du faktiskt kan använda så kallad såjord vid omplanteringen. Eller blanda vanlig krukväxtjord med mängder av pyttesmå lecakulor så att den blir riktigt porös. Gödsla sedan med en kaffekopp Chrysan 4-5 veckor efter planteringen. Och fortsätt gödsla regelbundet. Ställ sedan inte trädet för varmt på vintern, det är då det brukar drabbas av sköldlöss. Lämplig temperatur är 5-10° – huvudsaken är att det är frostfritt och mycket ljust, eftersom ett lagerträd inte fäller bladen på vintern.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.