Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag funderar på att till våren plantera en rödbladig smällspirea bredvid en rad med hortensior vid husväggen. Den skulle se vacker ut mot vår vita husfasad. Men är det ett bra val? Vi bor i Skåne så det är ganska blåsigt och rabatten vetter mot öster.

Svar:

Visst vore det stiligt med rödbruna blad mot en vit husvägg. Men en smällspirea växer ganska spretigt och får dessutom väldigt mörka, nästan dystra blad. Sorten ’Diable d’Or’ är i mitt tycke vackrare, har ett kopparorange bladverk som övergår i rött mot hösten. Men smällspireor är inte särskilt härdiga, får ofta vinterskador. Så istället skulle jag egentligen vilja föreslå någon av dessa:

Röd smalbladig dvärgbok, Fagus sylvatica ’Ansorgei’ – en rödbladig bokbuske med smala, eleganta blad. Blir förmodligen aldrig högre än 1,75 meter.

Perukbuske, Cotinus ’Grace’ – gör sig också otroligt bra mot en vit vägg. ’Grace’ är den härdigaste sorten, kan planteras i växtzon 4.

Fläderbusken ’Black Lace’ – djupt flikbladig och rödbladig, vackrare än smällspirean men kanske blir den för stor för platsen, uppåt tre meter.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.