Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag
såg i ett tv-program att gojibär växer vilt i södra England.
Eftersom jag äter gojibär praktiskt taget dagligen och har en stor
trädgård där vi i år har iordningställt många drivbänkar,
undrar jag om man kan odla gojiplantor i växthus eller i drivbänk?
Vet du om det går att odla gojibär i Mälardalen, vi bor i zon 2-3,
och var jag i så fall kan köpa dem?
/Susanne i Kjula

Svar:

Det
är inte så märkvärdigt. Växten heter Bocktörne, Lycium barbarum, och hör till den stora familjen potatisväxter. Den växer vild på kustnära platser i södra Sverige. Som trädgårdsväxt är den härdig i zon 5 och den bör gå att beställa i vilken plantskola som helst som importerar växter. Bocktörne blir upp till ett par meter hög, växer buskliknande med taggar (vilket hörs på namnet) och fäller löven på hösten. Den trivs allra bäst på en solig växtplats men har inte så stora krav på jorden. Du kan förstås också köpa frö och dra upp egna plantor.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.