Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:


vår gräsmatta har det uppstått, på några veckor, massor av
mycket små jordhögar som är ca 3 – 5 cm i diameter och 2 cm i
höjd. Högarna består av små kulor av jord. Vad kan detta
vara?
/Roger Leijonqvist

Svar:

Var
glad och tacksam för de där små jordhögarna. De signalerar att
det finns gott om daggmaskar i er trädgård. Maskarna är våra
bästa vänner, de luckrar jorden som en automatisk jordfräs och
dessutom blir det fin mull när de bryter ner allt organiskt material i jorden. Livsviktiga näringsämnen blir då lättillgängliga för växterna och jorden blir inte bara porösare utan också varmare, vilket betyder att det blir lättare att få alla slags växter att överleva och trivas i den.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.