Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Det kom ett mail från en läsare, apropå enar som har fått fula och torra vinterskador. Jag tycker det är mycket tänkvärt. Ett vanligt sätt är ju att kapa bort torra och bruna grenar. Men man kan faktiskt också låta bli.

Så här skriver Christer:

”Kan
jag få lägga till att åtminstone jag anser att vilda
enar, även med en del skenbart torkskadade grenar är vackra.
Dessutom verkar de vara mycket en-visa (!) och kan mycket väl komma
tillbaka. De verkar också mycket benägna att ha en eller
flera skenbart torra grenar än många andra växter, och kan som
sagt mycket väl fortsätta leva.

Jag tycker man ska vara
mycket restriktiv med att trimma eller såga ner enar. Jag tror att
man annars riskerar att efter en tid stå utan enar! Jag använder
alltid avvaktan med enar, och har inte blivit besviken hittills. Om
man i något enstaka undantagsfall råkar ut för en död, vild en är till och med den vacker enligt min uppfattning.”

Hälsningar, Christer

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.